'

Sunday, 30 October 2011

Whitehead

Sempat gak balik jap tuk tengok ayam2 yg kat umah sementara dpt cuti separuh hari semalam



 Whitehead menjenguk induk yg lompat kluar reban



Dah dicampurkan ngan induk (baka tok uban + sami gila) dekat 2 minggu dah, tetapi gaya masih well maintained lg...warna pun makin cantik
Induk pun dah bertelur dah 2 biji...

Friday, 28 October 2011

Tumbesaran kampungboy (SOLD)

Ni la gaya kampung mase remaja, terfikir balik mula2 nak bela balik ayam serama pun tergelak. proses nak dptkan ayam ni pun bukan senang.


 Video kampung boy...
video


tengok balik gambar2 dia, wlpun bukannye ayam se-cun mane tapi ia masih salah satu ayam kesayangan saye...tgk gaya dulu klau train betul2 mgkin leh masuk BON kut (masuk mmgla, ayam kampung pun leh masuk kut tapi tak de nombor la bang hehe)...

Sunday, 23 October 2011

Day1-2 of life...

Penetasan bermula 21hb Oct, 7 biji pingpong ball telah menetas (anak2 daripada 2 induk berbeza tetapi dingeram oleh 1 ibu saje disebabkan masalah teknikal).
ni bukan ape2 baka tersohor ataupun baka champion, ni cuma anak ayam biase je tetapi sudah cukup digembirakan kerana ia merupakan penetasan yg pertama direban baru saye ni dan menyerikan hati tuan yg tidak berapa gembira ni disebabkan kesibukan kerja dan masalah2 yg lain
harap2 kesemuanye leh membesar dgn sihat2 belaka...

Friday, 21 October 2011

Lagi...Video Staph Aureus

video
Video ni dah ambik lame dah tapi tak sempat nak upload...
Lamaran ade terima, niat mmg tak nak dan tak sanggup jual tapi sekiranye harga yg diterima kena ngan harga hati mungkin leh pertimbangkan tuk tukar tangan..

Started yest hv to work frm 630am-10pm for next 2 weeks, so byk ayam dah dihantar balik umah sal x de mase dah, walau mase tuk makam/mandi pun...

Monday, 17 October 2011

Anak dara

Menunggu waktu tuk "turun" reban ...

 1st time naik "pentas" masuk camera, takkan cuak sampai kaki lembik kut hehe
Masuk kerja kul 0630H, balik kul 1730-1800H, klau oncall pula x balik tuk 2 hari,manela nak cari matahari tuk mandikan u ahmoi...

Saturday, 15 October 2011

Lawatan ke LEASF

 Telah melawat LEASF pade ahad yg lepas(9hb Oct) memandangkan cuti hari minggu dan diri sudah berada di klang pade mase itu. Akhirnya dpt berjumpa ngan Dr Jaafar yg sekian lame sudah bersembang melalui phone.( rupe2nye kira org "sekampung" la, sal saye lepasan UKM & Dr lecturer kat sane hehe)  Byk soalan yg telah dipertanyakan mase perjumpaan ni
Akhirnye dpt menatap wajah Naga Hitam ngan mata sendiri yg seblum ni hanya tgk melalui blog sahaje, ayam mmg superb...
(sentiasa berharap agar boleh memilki ayam cam ni sendiri walaupun kat dalam mimpi )
Terima kaseh ke atas layanan mesra yg diberikan dari Dr and pengalaman & ilmu yg dikongsikan, maaf klau mengganggu gak. klau ade peluang saye nak lawat reban lagi ye...
By the way safe journey go & bak to Dr yg kan g ke luar  negara hari ni...

Video Whitehead

video 
Ayam tak mandi lg...hehe 
getar...

Whitehead



Ayam size B, tarik...getar...

Video Staph aureus

video

Staph Aureus

Ayam ni kecik, tersangat galak
Bentuk badan dan gaya yg saye suka

Kampungboy


Ni ayam pertama yg ku ambik, kampungboy ku namekan
Ayam biase je

Serama

Sekelip mate dah sepuluh tahun dah berlalu, dulu mase manja ngan ayam ni baru form 2, mase tu sal ayam abaikan exam sampai nyaris fail PMR( x patut kut salahkan ayam hehe). Sekarang dah start kerja gian terhadap ayam ni datang balik...
Tgk balik piala ni, teringat balik Apple saye yg membolehkan saye naik ke podium mase 2001, tapi ia dah meninngalkan saye 2 tahun slepas itu tanpa meninggalkan ape2...
Kebelakangan ni otak penuh ngan ayam je, pun tak tau kenape hehe
Ingat nak sambung belajar balik nak ambil exam pun dah tak de mood, tak pe la janji kita berserama dahulu...
Tujuan bukak blog ni adalah untuk mempelajari cara2 pembelaan, penjagaan, dll daripade otai2 ayam serama yg dah berpuluh tahun berkecimpung dalam ayam ni & tuk mengikuti perkembangan terbaru kat dunia serama
Niat bukanla nak miliki ayam champion atau ayam boleh tanding, cuma nak mengisi waktu lapang & buat hilang stress lepas kerja...tgk dia org mengebas, bergaya dan dgr kokokan pun dah rase selesa haha
Itu je kut yg saye nak perkatakn tuk post pertama di blog saye ni