'

Wednesday, 26 September 2012

BS series


 Cik BS I


Cik BS II

ke 2-2 same bapak, cume lain ibu je...

name BS diberi ade maknenye, bukan kerana name saye Bunsen, tapi adelah name bapaknye Blackstone, milik Cg Syah

video

Saturday, 22 September 2012

Ketua reban baru



San Permata telah dilantik sebagai ketua reban (fuyooooo hehe) baru selepas pemergian The Giant.
Dia berbaka keris emas/Blackpearl, asalnye mase anak A warne kuning, tapi dah besar warne lain pula kluar, ni la ayam serama kan

video


ni video lame dia, kononnye nak train masuk gamela dulu, tapi last last masuk reban cari induk gak haha

Yg ni Cik snowhite, adik tina sesarang ngan dia


Yg ni lak Sri Mergung, milik Don Ralls Cobain, Indonesia sekarang, yg merupakan adik beradik sesarang ngan dia gak


leh klik link bawah ni ke blog Hj Iskandar, blog serama keramat tuk tgk keris emas & blackpearl.
(pinjam link ya Hj)




Yg atas ni anak2 dia yg kluar setakat ni, ape yg leh saye perasan kebykkan anaknye cam dia, berdada besar
mungkin kebetulan je kut

wlpun dia rinting tapi setakat ni tak de anak yg nampak rinting lg, so tak leh lah nak berdemam rinting cam geng2 lain hehe

Friday, 21 September 2012

Anak San-Marine


 salah 1 jantan yg tinggal kat umah, sakit mase anak A sebabtu disimpan kat umah, balik2 jadi camni

balungnye nampak comel kan

Yg ni adik beradik sesarang kat atas, lebih menonjol mase anak A, dilepaskan kpd kawan dah, tapi kawan cakap dah mati mengejut

ni merupakan ibu kepada anak2 di atas, berbaka kerismas/blackpearl

 ni lah bapak dia org, San-Marine

video
video latest dia yg sempat ambik mase balik, ngah meluruh

jumpa lagi la ya ayam2 direban kampung, tgk de mase free saye kan balik lg secepat yg mungkin....

Sambungan darah The Giant di reban

Mase semua org ngah demam rinting saye masih ngan demam kuning saye hehe
bawah ni la anak2 The Giant yg last batch direban yg akan meneruskan darah The Giant

 warne saye suke tapi balung kurang cket



happy gak pas balik umah selepas dekat sebulan tak balik, tgk2 semua anak dah besar, lebih happy lg pas tgk kebykkan anak semuanye kuning hehe

ade gak sekor yg warne ara...

semua nampak biase je lau nak dibandingkan produk org len, bake pun biase2 je, kate org bake kampung je, tapi tak pe janji kuning hehe...

Wednesday, 19 September 2012

Sami-Papa

1 lagi bapak pembaka sami kat reban, Sami-Papa saye namekan, ayam biase je, kelas buat bapak je tapi kadangkala gayenye boleh tahan gak
ayam ni asal milik Cg Adee yg diambiknye terus dari  Lie Daging , Dungun Terengganu.


 Sami-Papa

video

Tuesday, 18 September 2012

Sami-Boy No 2 Kategori A Bon Melaka 16/9/2012





Sami-Boy telah dpt no2 Kategori A di game melaka aritu sempena Hari peladang, penternak dan nelayan peringkat negeri Melaka 2012.

Tak sangka dia masih boleh bergaya walaupun dicampurkan ngan induk sekarang, baru dipisahkan sehari dua je seblum game melaka ritu, mgkin ngam-ngam ritu dia de rezeki dan luck kut. Selepas juara mase remaja, meluruh mase muda, tak sangka pas masuk kategori dia masih leh maintain, maseh leh perform...

Ape2 pun trima kaseh kpd bang bustami (serama putra) yg sementara ni tolong jage dan asuh Sami-boy dan bawakan dia ke melaka ritu

Sami-Boy

Serama di News Strait Times 18/9/12


Saturday, 15 September 2012

Eye-drops

Kali ni nak cite cket pasal ubat air mate, bukannye pandai sangat tentang ubat ayam ni tapi saje nak cite hehe

 CMC eyedrop
Yg ni kite panggil CMC eyedrop, ia mengandungi chloramphenicol (CMC), sejenis antibiotik yg berkesan terhadap jangkitan bakteria ke atas mata. oleh itu ia tidak akan berkesan jikalau jangkitan yg lain.


Yg biase jumpe dalam bentuk lain jugak adelah CMC ointment, sesuai diberi waktu malam sebab ia bentuk minyak.

Ta Auk Sep
Ubat asal dari Thailand yg direkemen kepada saye oleh member saye, ia dikatakan mujarab untuk semua sakit mate

 Yg ni biase kite guna, untuk keselesaan mate... hehe

Normal Saline eyedrop
Yg ni kite panggil normal saline eyedrop, ia tidak mengandungi ape2 antibiotik, ia lebih kepada eyemo, untuk memberi keselesaan kepada mate

Kite boleh cube untuk bagi, bergantung kepada keadaan penyakit, adekah ia disebabkan oleh jangkitan, atau disebabkan habuk...

Ade lagi byk kaedah pengubatan tradisi lain yg byk dipraktikan dan juga agak berkesan, tapi saye tak pandai, tak dpt nak cite hehe

Wednesday, 12 September 2012

Sami-Boy

 Sami-boy

Salah 1 pembaka sami gila di reban saye
saya namekan Sami-boy

Mase remaja pernah juara 2 kali kat Penang dan Melaka
sekarang dah masuk kategori dah, sempat campurkan ngan induk sami jap seblum diasingkan balik,
semalam baru tetas 3 ekor, tapi tak tahu jadi cam ne lg
pastu bawa game Melaka 2/9/12 dpt no4 dan game Kelantan 8/9/12 no9 je, main kategory A

Sekarang kan dimasukkan ke reban sementara yg de ngan saye kat tempat baru ni tuk jadi pebaka sepenuh mase dah

ni gambar lame mase remaja nak masuk muda ngah meluruh

Saturday, 1 September 2012

Cik SamiDee

Cik SamiDee name diberi
baru habis ngeram dan telur balik sebiji dah

 ayam belujur je
 name diberi sedemikian kerana ia adelah anak kepada Dee Rizma + induk Sami

 Ni ade lah Dee Rizma 
(haha Cg Adee pinjam gambar ye...)

Ni lak Dee manciss, kira adik beradik kepada Cik SamiDee cume lain ibu
mmg gillllerrrrr la....
(pinjam ya pis...)

tapi yg saye ni biase je, tak de pun balung power...